De keuze tussen een 1-fase of 3-fase omvormer is een vraag die vaak door onze klanten wordt gesteld. Hieronder zullen we de verschillen uitleggen en je laten zien welk type omvormer het meest geschikt is voor jouw situatie. Bovendien willen we je graag informeren over hoe jouw omvormer werkt in combinatie met een 1-fase of 3-fase hoofdaansluiting.

Ten eerste, wat zijn omvormers? Zonnepanelen produceren niet meteen bruikbare elektriciteit. De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer neemt deze taak op zich en leidt vervolgens de stroom naar de meterkast. Kort gezegd, een omvormer transformeert de energie opgewekt door je zonnepanelen in bruikbare elektriciteit.

Hoe herken ik een 1-fase of een 3-fasen aansluiting?

1-fase

Bij een 1-fase hoofdaansluiting, komt de elektriciteit binnen via slechts één kabel (L1) met 230V.

3-fasen

Bij een 3-fase hoofdaansluiting wordt er elektriciteit geleverd via drie kabels (fasen) met elk 230V (L1, L2 en L3).

Welke kies ik dan?

Als een woonhuis een 1-fase hoofdaansluiting heeft, zal een 3-fase omvormer nooit functioneren. Deze omvormer vereist namelijk 3 fasen om elektriciteit terug te leveren. Op een 1-fase hoofdaansluiting kun je alleen een 1-fase omvormer aansluiten. Als je huis een 3-fase hoofdaansluiting heeft, kun je kiezen tussen een 1-fase of 3-fase omvormer. De uiteindelijke keuze hangt vaak af van het aantal zonnepanelen dat je nu of in de toekomst wilt installeren.