Hieronder presenteren we een stappenplan waarin we uitleggen hoe u uw eigen zonnepaneleninstallatie kunt registreren op energieleveren.nl. Als eigenaar van zonnepanelen, zowel huidig als toekomstig, dient u wettelijk verplicht door te geven dat u zelf elektriciteit opwekt.

Na de registratie zal de netbeheerder controleren of uw huidige energiemeter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Indien nodig zal er een nieuwe meter worden geïnstalleerd. Bovendien zal uw netbeheerder rekening houden met de elektriciteit die u opwekt, om te voorkomen dat er tekorten of overschotten ontstaan op het elektriciteitsnetwerk.

Tip: Zorg ervoor dat u uw zonnepanelenofferte bij de hand heeft, zodat u alle benodigde informatie kunt invullen.

1. Registreren

 • Ga naar www.energieleveren.nl
 • Druk hier op ‘Ga verder’
 • Na het volgen van de bovenstaande stappen, bereikt u de inlogpagina. Hier kunt u inloggen als u al een account heeft aangemaakt op de bijgewerkte website. Als u een nieuwe gebruiker bent, klikt u op “Nog geen account?”.
 • Na het succesvol aanmaken van een account in de vorige stap, wordt u doorverwezen naar de volgende pagina. Op dit moment ontvangt u een e-mailbericht van www.energieleveren.nl in uw opgegeven e-mailinbox. Als u na enkele minuten nog geen e-mail heeft ontvangen, controleer dan uw spammap.
 • Druk in de e-mail op de knop om uw e-mailadres te bevestigen

2. Inloggen

 • Keer vervolgens terug naar de inlogpagina en voer de accountgegevens in die u zojuist heeft aangemaakt. Klik vervolgens op “Inloggen”.
 • Nu gaat u uw nieuwe installatie officieel registreren bij de netwerkbeheerder. Voer op de onderstaande pagina uw postcode en huisnummer in. U heeft ook de mogelijkheid om een telefoonnummer toe te voegen. Indien het om een nieuwbouwwoning gaat en uw aansluiting nog geen adres heeft, vink dan het vakje aan. Nadat u alle gegevens heeft ingevuld, klikt u op “Volgende”.
 • Op de volgende pagina wordt u gevraagd om de laatste zes cijfers van uw elektriciteitsmeter in te voeren. Deze code kunt u vinden onder de streepjescode aan de voorkant van uw elektriciteitsmeter. Klik op “Waar vind ik mijn meternummer?” om enkele voorbeelden te zien van hoe u uw meternummer kunt vinden. Heeft u de laatste zes cijfers ingevuld? Klik dan op “Volgende”.
 • Op dit moment vindt er een controle plaats bij uw netwerkbeheerder om te verifiëren of het meternummer overeenkomt met uw postcode. U kunt doorgaan door op “Volgende” te klikken.

3. Aanmelden zonnepanelen

 • In het volgende scherm selecteert u ‘zonnepanelen’.
 • Bij het registreren van uw zonnepanelen wordt specifieke informatie gevraagd over uw zonnepaneleninstallatie. Hieronder vindt u per veld een korte toelichting:

  1. Vermogen van de omvormer in kW: Vul het vermogen van de omvormer in op basis van het type dat vermeld staat op uw offerte. Bijvoorbeeld:

   • Growatt MOD4000TL-XH: vul 4 in.
   • Growatt MOD12KTL: vul 12 in.
   • Enphase iQ8+ (350 Watt): bereken het vermogen van de omvormer door de formule (aantal zonnepanelen x 350) / 1000 toe te passen. Bijvoorbeeld: Als u 10 panelen heeft met Enphase iQ8+ micro-omvormers, dan is het totale omvormervermogen 10 × 350W = 3500 Watt. In dat geval vult u “3.5” in.
  2. Aantal zonnepanelen: Het aantal zonnepanelen dat vermeld staat op uw offerte.

  3. Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp): Het vermogen per zonnepaneel zoals vermeld op uw offerte.

  4. Totaalvermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp): Dit wordt automatisch voor u berekend.

  5. Merk van de omvormer: Het merk van de omvormer zoals vermeld op uw offerte, bijvoorbeeld Growatt of Enphase.

  6. Type omvormer: Het type omvormer zoals vermeld op uw offerte, bijvoorbeeld MOD4000TL-XH of IQ8.

  7. Aanwezigheid van elektriciteitsopslag: Hier kunt u aangeven of u een accu-opslagsysteem heeft.

  8. Datum van inbedrijfname: Vul de geplande installatiedatum in of kies een datum enkele weken in de toekomst. Dit geeft de netbeheerder de mogelijkheid om, indien nodig, uw energiemeter te komen vervangen.

 • Vervolgens wordt er een overzicht getoond van de ingevulde gegevens. Controleer alles zorgvuldig en vink vervolgens het vakje aan waar staat: “Ik verklaar dat ik de bovenstaande informatie naar waarheid heb ingevuld”. Klik vervolgens op “Verstuur”.
 • Uw registratie is nu succesvol afgerond. U kunt verder gaan naar uw persoonlijke pagina door te klikken op “Bekijk registratie”.
 • Als u in de toekomst extra zonnepanelen wilt installeren of uw elektriciteitssysteem wilt uitbreiden met een accu, kunt u op “Nieuwe toevoegen” klikken om een nieuwe registratie in te voeren.

Heeft u verder nog vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op!