Bent u geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen, maar heeft u een dakoriëntatie naar het oosten en westen in plaats van het zuiden? Geen zorgen! Een oost-west opstelling van zonnepanelen biedt nog steeds veel voordelen en kan een slimme keuze zijn voor uw situatie. In dit artikel bespreken we de 4 grootste voordelen van een oost-west opstelling van zonnepanelen en waarom het de moeite waard is om hierin te investeren.

Spreiding van energieproductie

Een van de belangrijkste voordelen van een oost-west opstelling is de spreiding van de energieproductie gedurende de dag. In tegenstelling tot een traditionele zuidgerichte opstelling, waarbij de piekproductie plaatsvindt tijdens het middaguur, zorgen oost-west georiënteerde panelen voor een meer gelijkmatige energieopwekking over de hele dag. Dit betekent dat u gedurende een groter deel van de dag kunt profiteren van uw eigen opgewekte energie, zelfs als de zon niet recht boven uw dak staat.

Minder terugleveren

Met een oost-west opstelling kunt u uw eigenverbruik van zonne-energie aanzienlijk verhogen. Omdat de energieproductie over de dag wordt verspreid, is de kans groter dat u op het moment van opwekking ook daadwerkelijk energie verbruikt. Dit betekent dat u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en meer kunt besparen op uw energierekening. Zo speel je in op de salderingsregeling die word afgebouwd in de toekomst.

Hogere opbrengst

Hoewel een oost-west opstelling mogelijk iets lagere piekopbrengsten heeft in vergelijking met een zuidgerichte opstelling, kan het totale jaarlijkse rendement juist hoger zijn. Dit komt doordat een oost-west opstelling gedurende het hele jaar meer gelijkmatig verdeelde zonnestraling ontvangt. Hierdoor kan het systeem efficiënter werken en een hogere totale opbrengst genereren over een langere periode. Dit is vooral gunstig in gebieden met bewolkte winters of minder zonuren.

Een oost-west opstelling van zonnepanelen biedt verschillende voordelen, waaronder een gelijkmatige spreiding van energieproductie, verhoogd eigenverbruik, hogere totale opbrengst en een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk. Hoewel het rendement per paneel mogelijk iets lager is, kunnen deze voordelen een slimme keuze maken, vooral voor mensen met een dakoriëntatie naar het oosten en westen. Neem contact met ons op om te kijken of uw dak in aanmerking komt voor een oost-west opstelling!