Stijging energiekosten

De gasprijzen lopen wereldwijd op en het einde van deze stijging lijkt nog niet in zicht.

De vraag naar gas neemt toe, terwijl gasproducerende landen de kraan niet verder opendraaien. In Nederland zijn de reserves beperkt als gevolg van de grote vraag afgelopen winter en voorjaar. Bovendien wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid. Door deze en nog een aantal andere factoren is de gasprijs het afgelopen jaar vervijfvoudigt.

De laatste weken wordt de impact daarvan steeds duidelijker. De gemiddelde energierekening zal komend jaar fors hoger uitkomen en het demissionair kabinet kondigt maatregelen af om de financiële druk enigszins te verlichten. Zonder verlaging van de energiebelasting zou de gemiddelde energierekening voor een huishouden al gauw met een kwart stijgen. De stijgende gasprijzen zorgen eveneens voor een stijging van de elektriciteitsprijs.

Elektriciteit die opgewekt wordt door gascentrales is, vanwege de huidige gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. De prijs voor elektriciteit beweegt dus mee met de gasprijs. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales noodzakelijk is, zal een verhoging van de gasprijs altijd leiden tot een hogere elektriciteitsprijs. Wie zijn energierekening niet te ver op wil laten lopen heeft een aantal opties: hopen dat de overheid passende maatregelen gaat nemen, in het donker en/of in de kou gaan zitten of zelf actie ondernemen.

Het goede nieuws voor mensen die graag het heft in eigen handen willen nemen: Met de huidige energieprijzen én de verbeterde technieken is de terugverdientijd van zonnepanelen nog nooit zo laag geweest. Een terugverdientijd van minder dan 5 jaar is onder de huidige omstandigheden niet onmogelijk. Daarna geniet je nog zo’n 20 jaar gratis van je eigen duurzame stroom én een fors lagere energierekening.

Wil je weten welk effect een zonnepaneleninstallatie heeft op jouw energierekening? Neem dan contact met ons op. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken en een berekening op maat te maken.

Stroomprijs per kWh

Prijs zonnepanelen

Stroomverbruik per jaar

Terugverdientijd*

€ 0,21

€4.200

3.900 kWh

5,1 jaar

€ 0,27

€4.200

3.900 kWh

4,0 jaar

€ 0,33

€4.200

3.900 kWh

3,3 jaar

*In deze berekening gaan wij uit van een situatie waarin alle opgewekte stroom zelf wordt verbruikt en er geen stroom meer van het net wordt afgenomen. 

Bent u ook geïnteresseerd in overstappen naar zonnepanelen? Vraag direct uw offerte aan bij ons