Subsidie BTW-teruggave

Als u voor de 1e keer zonnepanelen koopt, vraagt u de btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terug in 3 stappen. U moet hiervoor aan enkele voorwaarden voldoen:
• Uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan;
• Uw naam moet op de factuur van het energiebedrijf staan;
• De btw moet binnen 6 maanden na de investering teruggevraagd worden.

Het stappenplan:
1. Verstuur het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’
2. Geef uw rekeningnummer door
3. Vul uw btw-aangifte in

Stap 1: Verstuur het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'

Met dit formulier meldt u zich aan als ondernemer, zo kunt u later btw terugvragen. U bent ondernemer, omdat u een deel van de stroom levert aan de energiemaatschappij en niet zelf direct gebruikt. De meeste particulieren kiezen ervoor om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling (KOR). U kunt bij vraag 2b aangeven of u mee wilt doen met de kleineondernemersregeling (KOR).
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/formulier-opgaaf-zonnepaneelhouders

Stap 2: Geef uw rekeningnummer door

Geef een rekeningnummer door voor de btw-teruggaaf. Altijd. Ook als we al een rekeningnummer van u hebben. Log in met DigiD op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Klik op ‘Mijn Gegevens’ > ‘Rekeningnummer opgeven of wijzigen’ > ‘Openen’. Vul nu het formulier ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’ in. Bij ‘Omzetbelastingnummer’ vult u de 2 cijfers in die na de B komen. Deze vindt u in de brief ‘Vaststelling belastingplicht’. Wacht daarom met het doorgeven van uw rekeningnummer, totdat u deze brief ontvangen hebt. Hebt u géén contactpersoon? Vermeld dan u weigen gegevens in dit formulier.

Stap 3: Vul uw btw-aangifte in

Nadat u het formulier uit stap 2 hebt verstuurd, krijgt u een aantal brieven van de belastingdienst. Ontvangt u bij ‘Vaststelling belastingplicht’ een papieren aangifte? Dan moet u deze aangifte gebruiken. Als u geen papieren aangifte krijgt, moet u digitaal aangifte doen.

Voor uw aangifte heeft u deze gegevens nodig:

  • De factuur van de aanschaf en installatie. U hoeft de factuur niet mee te sturen met uw aangifte, bewaar die wel voor een eventuele controle.
  • Het maximale opwerkvermogen van uw zonnepanelen in ‘Wattpiek’.

Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier – de belastingdienst heeft dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. Dit forfait is een vooraf vastgesteld bedrag. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken. Bij de voorbeeldaangiften ziet u welk ‘forfait’ u moet aangeven voor het vermogen dat u opwekt. Kiest u voor aangifte doen zónder forfait? Dan moet u zélf berekenen hoeveel btw u moet betalen. Hebben uw zonnepanelen een opwerkvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Daarvoor is geen forfaitair bedrag. Voor deze zonnepanelen moet u de btw altijd zelf berekenen.

Na uw btw-aangifte krijgt u een ‘teruggaafbeschikking’.

In de teruggaafbeschikking ziet u welk bedrag u terugkrijgt. U krijgt deze beschikking een aantal weken nadat wij uw aangifte ontvangen hebben. Binnen 10 werkdagen na de datum op de beschikking staat het geld op uw rekening.

Bent u op zoek naar meer informatie omtrent de btw-teruggave? Ga naar: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-particulier

of bel de BelastingTelefoon: 0800-0543